Endelig ferdig med "Atlas Shrugged"

Hovedtemaet i boken er at uavhengig, rasjonell tankegang er "motoren" som beveger verden videre. De som bruker sine evner til å skape noe fremstilles som de som bærer verden på sine skuldre, men fordømmes likevel som umoralske og egoistiske. Resten av samfunnet blir stadig mer fiendlige mot de som skaper noe og utnytter de i stadig større grad. Den store konflikten handler om hva som skjer når USA's industriledere og de mest produktive medlemmene av samfunnet velger å legge ned arbeidet sitt og la verden seile sin egen sjø. De slutter å bidra med å løse problemer i samfunnet, utvikle nye oppfinnelser, nye ideer, medisinske gjennombrudd til resten av verden. Da får vi se en nesten kollaps av samfunnet som de så lenge har blitt tvunget til å subsidiere. Og da skal jeg ikke røpe mer, men til slutt kan dere få et sitat fra boken;
"Mr. Rearden," said Francisco, his voice solemnly calm, "if you saw Atlas, the giant who holds the world on his shoulders, if you saw that he stood, blood running down his chest, his knees buckling, his arms trembling but still trying to hold the world aloft with the last of this strength, and the greater his effort the heavier the world bore down on his shoulders – what would you tell him to do?"
"I … don't know. What … could he do? What would you tell him?"
"To shrug."
11 Comments:
"I boken kommer forfatterens filosofiske ideer om forskjellige temaer som metafysikk, epistemologi, etikk, politkk og sex til uttrykk(...)"
Jeg satt og klappet i hendene da jeg oppdaget den totale fraværelse av "dunkende manndom" og lignende klisjeer. Fantastisk! :D
yo lizzm, ikke bare lese økonomi? har alltids kiosklitteratur og se&hør på jobben, men må si det er rimelig tamme saker.
Høres ut som en bok med et liberalistisk syn på verden. Setter pris på at det skrives bøker der det gis en honnør til de som utvikler verden. De som skaper noe verden virkelig har nytte av og tjener gode penger blir som regel ansett som rike egoister (jmf Gates/Microsoft), uten at jeg skal dra debatten alt for langt.
Poenget med boka er egentlig både veldig enkelt og radikalt, nemlig at individet har ufravikelige rettigheter. Alle partiene som styrer Norge idag mener derimot at flertallet (demokratiet/staten/folket) har rett til å ta avgjørelser på vegne av individet.
Om du "tror på" boka vil du komme til å befinne deg på et annet nivå i de fleste debatter - det spiller ikke lenger noen stor rolle om statens penger skal gå til ditt eller datt om du mener staten ikke skulle hatt skattepengene i det hele tatt.
Lykke til!
Startet du ikke å lese boka i slutten av april? i såfall leste du den en del raskere enn meg!
Boka var meget bra, men det betyr heldigvis ikke at vi må ta budskapet seriøst.
Budskapet til boken er det verdt å tenke grundig over. Selv om ting settes på spissen er det viktige poeng som tas opp. Det hadde vært veldig interessant å høre hvordan en sosialist oppfatter boken, hva slags tanker de sitter igjen med og om de forandret noen av sine egne
Enig, det er en bok som bør leses. Særlig for mennesker som er opptatt av politikk
"Hovedtemaet i boken er at uavhengig, rasjonell tankegang er "motoren" som beveger verden videre. De som bruker sine evner til å skape noe fremstilles som de som bærer verden på sine skuldre, men fordømmes likevel som umoralske og egoistiske. Resten av samfunnet blir stadig mer fiendlige mot de som skaper noe og utnytter de i stadig større grad."
- Ja, Martin. Dette var kanskje relevante påminnelser i 1957, men er det definitivt IKKE i dagens samfunn. Det vi trenger i dag, er tilsvarende kritiske røster, som kan motarbeide det voldsomme fokuset på og dyrkelsen av entreprenørskap. For all konsumpsjonen og materialismen, samt mangelen på fokus på at grunnmurene i verdenssamfunnet brister under vekten av vårt overforbruk, er i ferd med å legge grunnen for vår sivilisasjons mer eller mindre snarlige undergang.
Du er nesten 50 år for sent ute med å digge et verk, hvis relevans varte i toppen 10 år etter sin utgivelse. Gratulerer!
M
Are Søberg, mangler du bakkekontakt? Jeg har ennå tilgode å se en person fra Unge Høyre bli en suksessfull gründer. Det eneste de er "flinke" til, er å (piss)preike.
Jo, det finnes forresten ett unntak som jeg vet om: Petter Stordalen.
Men han ville ikke UH ha noe bekjentskap av, og derved ekskluderte de ham. Dette kan han stolt skryte av idag!
UH - good for nothing but hypocritical bullshitting.
M
Hmmm.. Kunne for så vidt med fordel vært et spørsmålstegn bak den siste påstanden der. Jeg mente ikke å felle en endelig dom.
M
Så er Are Søberg alias Bikerjens fortsatt aktiv på disse foraene og bloggene. Han er ikke tilfeldigvis aktiv på Aftenpostens debattforum? Det er jo et par ekstremt talentløse objektivister som ikke makter annet enn å gnåle "makt er galt" 150000000 ganger.
Legg inn en kommentar
<< Home